söndag 1 oktober 2017

Privatlån




Vissa planerar länge och väl innan de ansöker om ett privatlån. Andra blir tvungna att ta ett lån mer akut. Oavsett hur situationen ser ut och om man som låntagare har gott om tid på sig eller om man behöver fatta ett snabbt beslut, så är det viktigt att veta några grundläggande saker om privatlån. Det kan till exempel vara bra att veta lite vilka typer av privatlån som finns, vad de här lånen kan användas till och vad man bör tänka på. Genom att ha grundläggande kunskaper kring detta går det att spara en hel del pengar och fatta klokare beslut. Det går att ta reda på mer om vad privatlån egentligen är för något på sidor som wikipedia men vi försöker även sammanställa matnyttig fakta här.

Användningsområden

När används då privatlån? Det är en fråga med väldigt många svar. Dessa lån kan nämligen användas i väldigt många olika situationer. Man kan till exempel välja att ta ett privatlån för att betala en stor del av kontantinsatsen till huset. Nu för tiden är huspriserna riktigt höga på de flesta orter. Det gör att man får spara i väldigt många år för att ha råd att betala hela kontantinsatsen med egna medel. Att ta ett privatlån för detta syfte är därför ganska vanligt. Då rör det sig vanligtvis om relativt stora lån.

Privatlån kan även bli aktuella om man till exempel ska köpa en bil eller en båt av någon privat. Det vill säga att man kanske hittar en annons på Blocket, i tidningen eller på annat sätt hittar en bil eller båt att köpa, där det inte går genom ett företag. Då kan man finansiera köpet med ett lån utan säkerhet. Även då brukar det handla om relativt stora lån.

Mindre privatlån kan till exempel användas för att betala ett dyrare tandläkarbesök, ett veterinärbesök, möbelinköp till hemmet eller liknande. Det finns mängder av tänkbara scenarion då ett lån kan komma till nytta. I och med att det finns privatlån i ett väldigt stort prisspann går det att hitta lån för de allra flesta situationer och tillfällen.

Viktiga punkter att tänka på

När man ska låna pengar och planerar att ta ett privatlån finns det några saker som är väldigt viktiga att tänka på. Det går kanske inte att enkelt slå fast att just det här är bästa privatlånet och peka på ett visst lån. Däremot går det att peka på vilka faktorer som är viktiga för den som vill hitta ett riktigt förmånligt lån.

Det första man bör tänka på är att verkligen se över vilka avgifter som tillkommer. På den punkten kan det nämligen skilja en hel del. Vissa långivare drar lånet på autogiro och lägger därmed inte på någon faktureringsavgift. Andra långivare skickar enbart ut pappersfakturor och tar då ut en aviavgift. Hur stor aviavgiften är kan variera, men det kan handla om belopp upp till 50 kronor, kanske till och med mer i vissa fall. Det kanske inte låter så mycket, men om man betänker att det kan handla om flera hundra aviseringar så kan det bli en stor summa enbart på faktureringsavgifter innan lånet är färdigbetalt. Uppläggningsavgift är en annan kostnad som kan tillkomma. Den dyker i och för sig bara upp en gång, men det kan naturligtvis vara positivt att slippa den ändå om möjligheten finns. Om man står i valet och kvalet mellan två likvärdiga långivare och den ena tar ut en uppläggningsavgift medan den andra inte gör det, kan det vara aktuellt att välja lånet utan uppläggningsavgift. En viktigare punkt är dock räntan. Det är här det finns riktigt stora belopp att spara. Det gäller att vara medveten om att det kan skilja väldigt mycket när det kommer till räntenivåer. Vissa lån har så låg ränta som 5 % medan andra kan ha en räntesats på 30 %. Det säger sig självt att det innebär stora kostnadsskillnader om man slår ut det över hela avbetalningstiden. Att försöka hitta ett lån med så låg ränta som möjligt är därför klokt.

Det är förstås inte bara kostnaden man bör titta på. Ett bra privatlån ska vara enkelt att hantera på alla sätt. Det innebär att det helst ska vara enkelt att ansöka om lånet, enkelt att få det utbetalt och enkelt att betala av på det. Det allra bästa är om man kan skriva under låneansökan med bank-id, få pengarna utbetalda till kontot och få amorteringarna dragna via autogiro. Då är hela lånet så enkelt som det bara kan bli.

Något annat som kan vara bra är möjligheten att lösa lånet i förtid. Just när man tar lånet kanske man inte tror att man ska ha möjlighet att göra det, men man vet aldrig vad framtiden har att bjuda på. Kanske befinner man sig något år senare i en förbättrad ekonomisk situation. Då vill man kanske lösa resten av lånet i förtid. Då är det naturligtvis en klar fördel om den möjligheten finns, och helst ska det inte vara allt för komplicerat.

Olika typer av långivare

Ett privatlån kan man ansöka om hos många olika typer av långivare. De stora bankerna erbjuder privatlån. Då handlar det ofta om lån från 30 000 kronor upp till cirka 500 000 kronor. Det finns även mindre, internetbaserade banker som erbjuder lån, ibland i ungefär samma prisspann. Dessutom finns det gott om snabblångivare som erbjuder mindre privatlån som ska betalas av på kortare tid. Just den stora mängden långivare och det stora spannet av lånebelopp gör att det finns lån som passar de allra flesta behov. Detta kan förstås kännas betryggande för den som börjar titta på lånemarknaden. Om man bara behöver ett tillskott på kontot med 10 000 kronor känns det förstås inte speciellt frestande att låna 50 000 kronor bara på grund av att det inte finns mindre lån. Därför är det väldigt positivt att det på senare år har dykt upp många fler långivare, som även erbjuder mindre privatlån med något lägre krav. Det gör att även den med lite lägre inkomst har möjlighet att kunna låna pengar när ett akut behov uppstår.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar